De eerste aanrader van Feniks is Henry Hazlitt’s tijdloze ‘Economics in One Lesson’. (Gratis en legaal hier te vinden.) Hazlitt’s tijdloze boek is een interessante inleiding in goed economisch denken. De belangrijke les die Hazlitt wilt communiceren naar de lezer staat al direct in het eerste hoofdstuk:
The art of economics consists in looking not merely at the immediate hut at the longer effects of any act or policy; it consists in tracing the consequences of that policy not merely for one group but for all groups
Het belang van dit fundamenteel inzicht legt Hazlitt ook uit: veel belangengroepen halen vaak ‘argumenten’ aan voor deze of gene beleidsvoorstel omdat ze zich focussen op de (korte termijn) voordelen voor hen als belangengroep. Het is dit soort drogredeneringen die Hazlitt bespreekt doorheen deze klassieker.
De voorbeelden die Hazlitt aanhaalt, zijn natuurlijk allemaal voorbeelden van de periode vlak na WO II. Maar de redeneringen die hij bespreekt zijn tijdloos en waren even verkeerd in 1946 als vandaag in 2023.
Om 1 willekeurig voorbeeld te geven: in hoofdstuk 11 bespreekt Hazlitt tarieven op producten van het buitenland, populair bij populistische politici van links, zoals Bernie Sanders, tot rechts, zoals Donald Trump. In tegenstelling tot wat zij beweren, zijn tarieven geen belasting op buitenlandse producenten, maar vooral op binnenlandse consumenten. Zij moeten nu immers hogere prijzen betalen voor dezelfde producten.
24 hoofdstukken lang weerlegt Hazlitt de ene na de andere drogredenering in een toegankelijke stijl en op zo’n manier dat het vandaag nog altijd even leesbaar is als in 1946. Dit eenvoudige boek lezen zal u geen nobelprijswinnaar economie maken. Maar het zal wel zorgen dat populisten en collectivisten van allerlei aard u veel moeilijker zaken gaan kunnen wijsmaken over de zogenaamde zin van onzinnig economisch beleid.
Het is om al deze redenen dat Feniks dit boek aanbeveelt als haar eerste aanrader.
Terug naar literatuurlijst.