Elke filosofie begint en bestaat bij haar argumenten. Deze argumenten worden weergegeven in boeken en artikels, kortom, haar literatuur. Hou deze pagina in de gaten als je op zoek bent naar meer en betere literatuur om liberalisme te leren kennen.
Hieronder vindt u een lijst met boeken die we van harte aanbevelen als u meer wilt leren over het liberalisme als maatschappelijke en filosofische stroming. Veel leesplezier!
-
Leave Me Alone and I’ll Make You Rich – Deirdre McCloskey & Art Carden
In “Leave Me Alone and I’ll Make You Rich” presenteren Deirdre McCloskey en Art Carden een krachtig en overtuigend pleidooi voor economische vrijheid en de vrije markt. Ze betogen dat het loslaten van overheidsbemoeienis en het toestaan van individuele initiatieven de sleutel is tot welvaart en vooruitgang. Het boek is een verfrissende en optimistische kijk…
-
The Machinery of Freedom – David D. Friedman
In “The Machinery of Freedom” presenteert David D. Friedman een radicaal libertarisch perspectief op de samenleving, waarbij hij de mogelijkheid van een volledig anarchokapitalistische orde onderzoekt. Hij daagt conventionele ideeën over de rol van de staat uit en stelt dat vrijwillige interacties op de vrije markt kunnen leiden tot een efficiëntere en rechtvaardigere samenleving dan…
-
Capitalism and Freedom – Milton Friedman
In “Capitalism and Freedom” stelt Milton Friedman dat economische vrijheid een noodzakelijke voorwaarde is voor politieke vrijheid. De vrije markt, met concurrentie en individuele keuzevrijheid, leidt tot welvaart en beperkt de overheidsmacht, wat de individuele vrijheid beschermt. Friedman bespreekt uiteenlopende onderwerpen, van de rol van de overheid tot onderwijs, sociale zekerheid en monetair beleid, en…
-
The Road to Serfdom – Friedrich A. Hayek
In “The Road to Serfdom” waarschuwt Friedrich Hayek voor de gevaren van overheidsplanning en socialisme, en bepleit hij de cruciale rol van de vrije markt voor het behoud van individuele vrijheid en welvaart. Hij betoogt dat economische planning onvermijdelijk leidt tot politieke controle en uiteindelijk tot totalitarisme. De concentratie van economische macht in de handen…
-
Red de vrije markt! – Johan Van Overtveldt
In “Red de vrije markt” neemt Johan Van Overtveldt de lezer mee in de wereld van de economie en de rol van de vrije markt daarin. Hij doet dit aan de hand van het gedachtegoed van Milton Friedman, een van de meest invloedrijke economen van de 20e eeuw. Van Overtveldt, zelf een kenner van de…
-
Why Liberty? – Tom G. Palmer
In “Why Liberty” neemt Tom G. Palmer de lezer mee op een verhelderende reis door de geschiedenis en de filosofie van de vrijheid. Palmer, een overtuigd pleitbezorger van individuele vrijheid, zet op toegankelijke wijze de kernprincipes van een vrije samenleving uiteen. Hij onderzoekt de noodzaak van vrijheid voor zelfontplooiing en welvaart, en behandelt de verschillende…
-
De liberale canon – Dirk Verhofstadt
De liberale canon van Dirk Verhofstadt wordt vaak geprezen als dé bijbel van het liberalisme. Het boek biedt een uitgebreide reis door de geschiedenis van het liberale denken, van de vroegste proto-liberalen tot de intellectuelen die tijdens de Verlichting het liberalisme vormgaven. Verhofstadt legt helder uit hoe deze ideeën samenkomen in een consistente traditie van…
-
Open: hoe een open wereld ons verder brengt – Johan Norberg
In Open beschrijft Johan Norberg hoe periodes van openheid een cruciale rol hebben gespeeld in de vooruitgang van de mensheid. Hij stelt dat handel, tolerantie en wederzijds leren zorgen voor innovaties en groeiende welvaart. Door samen te werken en ideeën uit te wisselen, kunnen samenlevingen uitdagingen overwinnen en vooruitgang boeken. Tegelijkertijd erkent Norberg dat de…
-
De geschiedenis van het liberalisme – Dirk Verhofstadt
Deze boektip is een samenvatting van de recensie van Paul Cliteur op de website van Liberales, die jullie hier in zijn volledigheid kunnen lezen. Dirk Verhofstadt’s De geschiedenis van het liberalisme biedt een diepgaande en uitgebreide analyse van de ontwikkeling van het liberalisme, van zijn oorsprong tot de moderne tijd. Hij benadrukt de blijvende relevantie van deze…
-
Democratie & Totalitarisme – Claude Lefort
Deze boektip is een samenvatting van de recensie van Dirk Verhofstadt op Liberales, die jullie hier in zijn volledigheid kunnen lezen. Lees ook zeker het lemma over Claude Lefort in het boek ‘De liberale canon’ van Dirk Verhofstadt. Dit boek, “Democratie & Totalitarisme”, is een verzameling essays van de Franse filosoof Claude Lefort, die waarschuwt…