Het kerntakendebat

Wat zijn kerntaken? Een kritische blik op overheidsmacht.

Tijdens de eerste lezing zoomen we in op de vraag wat het begrip ‘kerntaken’ precies betekent, hoe het wordt toegepast en hoe liberalen dit interpreteren. Vervolgens geven we een overzicht van de kerntaken zoals die door verschillende liberale denkrichtingen worden gezien. Deelnemers kunnen zo hun eigen mening vormen over waar voor hen de grens van overheidstaken ligt. 

Daarna volgt een lezing over de taken die de Belgische overheden vandaag de dag uitvoeren, hoeveel budget dit vertegenwoordigt en hoe dit gefinancierd wordt. In een andere sessie bespreken we een specifiek voorbeeld van een kerntaak die door veel liberalen erkend wordt: veiligheid. We onderzoeken hoe dit essentiële domein kan leiden tot een ongebreidelde overheid, met ‘chat control’ als voorbeeld van hoe de overheid te ver kan gaan.

De dag eindigt met een groepsdiscussie, waarin deelnemers hun visie op kerntaken kunnen delen. Deze discussie is gebaseerd op de opgedane kennis uit de lezingen en enkele voorbereidende teksten die ter beschikking worden gesteld. Het debat wordt begeleid door een moderator en biedt ruimte voor iedereen om zijn of haar mening te uiten.

Schrijf je in via het inschrijvingsformulier.

Praktische informatie

  • Locatie: Liberaal Huis, Ankerrui 2, 2000 Antwerpen.
  • Datum: 14/12/2024

Agenda

Algemeen: 10.00 – 16.30
09.00 – 10.00Ontvangst & welkom
10.00 – 11.15Ivan Van de Cloot (Stichting Merito)
Kerntaken van de Overheid: Wat betekent het en waarom is het relevant?
11.30 – 12.45Herman Matthijs (VUB)
Voor welke (kern)taken betaalt u? Inzicht in de Belgische overheidsuitgaven
12.45 – 13.45Lunch
13.45 – 15.00Joeri Vandendriessche (UA)
De overheid op hol met de kerntaken
15.15 – 16.30Discussiemoment onder begeleiding onder de cursisten op basis van de lezingen

Biografieën

Ivan Van de Cloot

Ivan Van de Cloot is een Belgische econoom en oprichter van Merito.be, een organisatie voor economische analyses en beleidsadvies. Voorheen was hij hoofdeconoom bij het Itinera Institute. Hij is gespecialiseerd in overheidsfinanciën, gezondheidszorg en economische hervormingen, met een sterke focus op het kerntakenbeleid: het idee dat de overheid zich moet concentreren op haar essentiële taken en efficiënter moet omgaan met middelen. 

Herman Matthijs

Professor Herman Matthijs is een Belgische politicoloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Gent (UGent), gespecialiseerd in overheidsfinanciën en begrotingsbeheer. Hij wordt vaak geraadpleegd als expert in media en politiek vanwege zijn analyses van de Belgische en Europese overheidsbudgetten en fiscaliteit. Zijn werk focust op het inzichtelijk maken van complexe financiële structuren voor een breder publiek.

Joeri Vandendriessche

Joeri Vandendriessche heeft een doctoraatsbursaal aan de faculteit rechten van de universiteit Antwerpen en onderzoeker binnen het FWO-SBO project ‘InnoFins’. Hij doet onderzoek en werkt aan een proefschrift over de juridische aspecten van cryptofinanciering. Zo houdt hij zich bezig met de studie van de kapitaalmarkten- en financieel rechtelijke aspecten in de context van cryptofinanciering van duurzaamheidsprojecten (specifiek: natuurgebaseerde oplossingen) in steden.

Joeri is daarnaast bedreven spreker over liberalisme en meer specifiek rond minimale staten en anarcho-capitalisme.