Progress: Ten Reasons to Look Forward to the Future – Johan Norberg

Het boek “Progress: Ten Reasons to Look Forward to the Future” neemt de lezer mee door de verwezenlijkingen van de mensheid door de eeuwen heen. De stelling van de Zweedse klassieke liberaal Johan Norberg is duidelijk:  

Despite what we hear on the news and from many authorities, the great story of our era is that we are witnessing the greatest improvement in global living standards ever to take place.”

In dat opzicht vormt het boek een lucide ode aan de triomfen van het menselijk vernuft, vindingrijkheid en vrijheid die mogelijk zijn gemaakt door onze vrijemarkteconomie.

Gewapend met heldere statistieken, bronnenmateriaal en empirische gegevens maakt Norberg een overtuigend argument voor optimisme in een tijdperk waar het doemdenken soms dreigt de bovenhand te nemen. Inderdaad, Norberg illustreert in dit boek dat de mensheid op allerlei domeinen ongeziene vooruitgang heeft geboekt. Het boek leest als een trein die voorbijraast en ontleedt de ontwikkeling op een tempo waar de hogesnelheidstreinen van de NMBS een puntje aan kunnen zuigen.

De schrijfstijl van Norberg is toegankelijk, laagdrempelig en vlot. Hij mikt op een breed publiek, wat het boek toegankelijk maakt zonder nodeloos complexe terminologie en vakjargon. De feitelijkheid en de rijke empirische gegevens en bronnen waar Norberg uit put zijn één van de sterkste punten van het boek. Hij maakt de vooruitgang zeer inzichtelijk aan de hand van cijfers en voorbeelden gaande van armoede, criminaliteit, vervuiling, onderwijs tot kindersterfte. Sommige van deze statistieken zijn zo verbluffend dat je je afvraagt waarom ze nooit geleid hebben tot een hoofdpunt in het nieuws. Zo bedroeg de gemiddelde levensverwachting slechts 31 jaar in 1900; op 100 jaar tijd is dit gestegen tot 71 jaar. Dit is meer dan een verdubbeling.

Enkel een pessimist heeft wellicht iets aan te merken op dit boek. Het klopt dat we niet blind moeten zijn voor sociale en politieke problemen in onze samenleving. De erkenning van een positieve evolutie kan echter hand in hand gaan met een oproep om het in de toekomst nog beter te doen. In een tijdgeest waarin negatief nieuws de dans leidt is “Progress” een welkome verademing en verdient deze boodschap van hoop lof. Impliciet klinkt de boodschap door in het boek dat het funest is om uit het oog te verliezen dat we deze vooruitgang te danken hebben aan een kostbaar goed – onze vrijheid, de vrije markt en vindingrijkheid.

Terug naar de literatuurlijst