Feniks Academie keert terug voor haar tweede werkingsjaar en lanceert een nieuwe lezingenreeks met als centraal thema het ‘kerntakendebat’. Dit debat, hoewel vaak gebruikt als modewoord zonder veel inhoud, is van groot belang voor een fundamentele discussie over de rol van de overheid: wat moet de overheid wel of niet doen? Voor liberalen is dit een cruciale vraag, maar in België blijft de discussie vaak beperkt tot symbolische kwesties, zonder in te gaan op de grotere, structurele pijlers van overheidsingrijpen.
Met deze nieuwe lezingenreeks op zaterdagen wil Feniks Academie hier verandering in brengen. De reeks start met een algemene inleiding tot het kerntakendebat, gevolgd door een diepere analyse van welke kerntaken liberalen voor de overheid zien. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de verschillende stromingen binnen de liberale filosofie en hun visies. Het onderwerp wordt zowel politiek-filosofisch benaderd vanuit de liberale kernprincipes met aandacht voor theorie, als vanuit een meer praktisch oogpunt met toepassing op recente en actuele debatten.
Indien je de hele reeks wenst bij te wonen, kan je nu reeds inschrijven voor alle drie de sessies en krijg je een fikse korting!
Schrijf je in via het inschrijvingsformulier.
14/12/2024 – Het kerntakendebat | Wat zijn kerntaken? Een kritische blik op overheidsmacht. |
15/03/2025 – Zelfbeschikkingsrecht | Wat is de ruimte van de overheid om beperkingen tot zelfbeschikking op te leggen? Een blik op ethische thema’s |
10/05/2025 – Interne en Externe Veiligheid | Politie en defensie als onbetwiste kern taken. Maar hoe moeten deze dan vormgegeven worden ten aanzien van de individuele vrijheid? |