Ondanks het feit dat Milton en Rose Friedman dit boek in 1979 schreven, blijven hun argumenten voor keuzevrijheid en de markt nog steeds relevant. Voornamelijk omdat de lezer kan vaststellen dat de problemen die zij schetsen er niet bepaald op zijn verbeterd.
Zij illustreren op een eenvoudige manier hoe sinds de Tweede Wereldoorlog de explosie van wetgeving, agentschappen, en publieke uitgaven de individuele vrijheid in diverse belangrijke onderdelen van ons leven heeft ingeperkt. Zo behandelen zij onder meer het economische marktsysteem, internationale handel, gezondheidszorg, onderwijs en arbeidsmarkt.
Zij laten het echter niet bij het bekritiseren van de groeiende controle vanuit de overheid, maar reiken ook oplossingen aan, zoals het door Milton Friedman gepopulariseerde voorstel van de negatieve inkomstenbelastingen. Het boek eindigt met een positieve noot, met een gevoel dat de tijden aan het veranderen zijn, maar vandaag bijna een halve eeuw later lijkt dit een verre droom.
Hun vaststelling in de conclusie lijkt immers nog steeds van tel:
“We have been forgetting the basic truth that the greatest threat to human freedom is the concentration of power, whether in the hands of government or anyone else. We have persuaded ourselves that it is safe to grant power, provided it is for good purposes.”
Daarom is dit boek nog steeds van belang en cruciaal in een liberale boekenkast, naast het feit dat het zeer vlot leest en daarom een mooie opener is voor wie liberalisme wil begrijpen.
Terug naar de literatuurlijst
Geef een reactie